zrušeno

Ratolest Fest se na Vás už těší... a není sám


Kousek Jeníčka a Mařenky, dílny Národního divadla, Loď Tajemství nebo dětský muzikál

Na Ratolest Festu budou po celý den probíhat tvůrčí dílny Národního divadla, jejichž lektorka k programu říká: "Celé divadlo za vámi přivézt nemůžeme, ale můžete si u nás ledacos divadelního vyzkoušet! Už jste někdy zvedali divadelní činku? Zkoušeli stát na baletních špičkách? Nebo seděli u líčícího stolku, jaký mají herci v Národním divadle? Přijďte! Čeká na vás i soutěž v jazykolamech a divadelní kvíz o ceny. Zapojte se do tvůrčích dílen pro děti a vyzkoušejte, jaké to je, stát se na chvilku hercem! Těšíme se na vás."

Mezi jednou a druhou hodinou odpolední potkáte na náplavce Rašínova nábřeží kus představení Státní opery Národního divadla, Jeníček a Mařenka. Režisérem představení, které sbírá kladné recenze jak na běžícím pásu, je Matěj Forman. Toho s Ratolest Festem spojuje ještě Loď Tajemství, jenž bude pouze na Ratolest Festu kotvit u náplavky Hořejšího nábřeží.

Její podpalubí přivítá mimo jiné výstavu a loutkářský workshop k novému českému filmu Malý Pán, jehož scénárista Lumír Tuček je zároveň jedním z moderátorů festivalu. Odehraje se tam také dětský muzikál Strašlivě strašidelná noc z dílny Petra Nedvěda a spol. Ten začíná přesně v 17:30. 


Nakažte se úsměvem na polštáři TeamGym

V sobotu nafoukneme na náplavce dlouhý polštář pro všechny ty, co se budou chtít naplno oddat radosti z pohybu se skvělým TeamGym týmem. Na Ratolest Festu spojí síly Sokol z Vyšehradu i Královský Vinohrad. Určitě Vás nakazí svým úsměvem a také Vám přesně vysvětlí, co přesně TeamGym je. Ratolest Fest poznal, že je to moderní gymnastická disciplína, co si půjčuje prvky sportovní gymnastiky i akrobacie, ale hlavně to je týmový sport.


Malí dobrodruzi to rozjedou na nové dráze 

Ratolest Fest zažije hned několik premiér. Všechny malé piloty jednostopých strojů od odrážedel až po koloběžky bude jistě zajímat nejvíc ta, kterou si pro náplavku připravili ve společnosti Yedoo. Z hromady prken v jejich vývojovém centru totiž pozvolna roste dráha, co prověří řidičské schopnosti a bude bavit celý den. Už jen pár posledních úprav, zeleně ratolestfestí nátěr a bude hotovo.

Provoz na dráze budou společně s Yedoo hlídat i dobří lidé ze zóny Pro Malé Dobrodruhy, se kterými děti zažijí spoustu zábavy i po sesednutí ze svých dopravních prostředků. V té najdete i krokodýlí stanoviště Coqui a outdoorových Didriksons 1913.  


Florbalová zóna pro šikovné ruce a hbité nohy

Na Ratolest Festu bude lákat malé sportovce i velká florbalová zóna České Florbalové Unie. Hráči a trenéři mistrovského Tatranu Střešovice Vás naučí střílet, kličkovat a dojde i na parádičky nebo setkání s hvězdami českého florbalu. Zažijte naplno tenhle krásný, rychlý, technický a velmi rychle se rozvíjející sport, který má je zřejmě nejžhavějším kandidátem na novou olympijskou disciplínu.


Na náplavkách vyroste malý zoopark

Přijďte se v sobotu 30. května kouknout na stanoviště Zooparku Zájezd. Ratolest Fest už se těší na želvy, ovečky, lamy, chameleony nebo papouška i povídání o nich. Držíme všechny palce, aby pánům ze Zooparku vyšlo i překvapení, které si pro náplavky připravují.

Společně se Zooparkem Zájezd se přibližování fauny dětem budou na náplavkách věnovat i odborníci ze stanice přírodovědců DDM hl.m. Prahy se svým projektem Nejlepší narozeniny.


Kus slavného Dakaru zaparkuje na náplavkách 

Něco z atmosféry slavné Rally Dakar, která už se nějakou dobu jezdí v latinské Americe, najdete u stanoviště KM Racing. Kluci všech věků i velikostí jistě ocení možnost prolézt skrz naskrz tohle osmitunové monstrum značky Liaz, které dokáže cestou necestou uhánět víc než 130km/h. K vidění bude i profesionální jednostopý stroj, pod jehož koly kapitulují duny i močály.


150 let Pražské paroplavby oslavíme plavbou 

Ratolest Fest se koná na dvou náplavkách. Abyste zažili stanoviště na obou březích, můžete samozřejmě využít Palackého most, ale hezčí cesta vede určitě přes řeku. 

Nejlepší flotilu na Vltavě má už 150 let Pražská paroplavební společnost a v sobotu 30. května Vám to ukáže. Celý den bude k dispozici loď Adria, která zajistí pendlující přívoz a během dne ji posílí ještě jedinečné plavidlo Elektronemo. Večer přijede na otevřenou prohlídku i historický parník Vyšehrad, jehož strojovna je zážitek. Na souši si pro Vás připravili parní program společně s Muzeem Karla Zemana.


Prožijte trénink s ragbisty RC Tatra Smíchov

Ragby vede děti ke zdravému sebevědomí, týmové spolupráci a hlavně respektování zásad fair-play. Přesvědčí Vás o svěřenci RC Tatra Smíchov, kterých budou na Ratolest Festu plné náplavky. Tenhle klub rozhodně ví, jak pracovat s dětmi tak, aby pro sport měly nadšení a zároveň jim nescházela pokora.

Nenechte si na konci videa ujít záběr, ve kterém Ratolest Fest na vlastní kůži poznal, jaké to je, být složen ragbistou z Tatry.


Dejte gól z kola a vyzkoušejte furtošlap

Ratolest Fest je velkým fandou nadšení pro sport, které sálá z TJ Pankrác. Na náplavkách bude k vidění jejich krasojízda, ale hlavně kolová. Vzduchem budou svištět střely z kol a vy si na vlastní kůži vyzkoušíte si, že ovládat tenhle specifický stroj není tak jednoduché, jak to v podání zkušených vypadá. Ve vybraných časech si budete taky moct zafandit. Ratolest Fest totiž přivítá i malý turnaj v kolové.

Nenechte si na konci videa ujít ani jedno z prvních vystoupení nejmladší naděje české sálové cyklistiky.


Dejte si do těla s pražskou vlčí smečkou

Na svém stanovišti budou v sobotu 30. května čekat trenéři i svěřenci vlčí smečky, která se věnuje americkému fotbalu opravdu poctivě. O tom, že si s nimi dáte do těla, vůbec nepochybujte. Ale bát se nemusíte. Prague Wolf Pack se totiž věnuje výlučně dětem. Jejich forma amerického fotbalu (Flagteam) je sice bezkontaktní, ale za to opravdu vysokoenergetická. 


Festivalové MENU - vychutnejte si den u řeky

Ratolest Fest si dává záležet na každém stanovišti včetně těch, co nabízí jídlo. Na tomhle festivalu budete marně hledat trdelníky, klobásy na vyjetém oleji nebo nudle z mraženou směsí. Festivalové MENU se sestavují prověření šéfkuchaři tak, aby se za rozumnou cenu dobře nasytil i ten nejmlsnější jazýček.  


Martin Doktor zve k českým olympionikům

Ratolest Fest přivítá v sobotu 30. května stanoviště projektu Českého Olympijského Výboru – Česko sportuje, na kterém se malí sportovci po splnění několika lehkých úkolů dozví, jaký typ sportu se k nim nejvíc hodí. 

Připraveni budou odborníci ze SportAnalytik, kteří k výběru sportovní disciplíny přistupují vědecky. Třeba i díky jejich doporučení najdou budoucí olympionici svůj oddíl zrovna na náplavkách. K dispozici budou stanoviště malých: florbalistů, kajakářů, ragbistů, fotbalistů, baseballistů, lakrosistů, veslařů, softbalistů, basketbalistů, golfistů, horolezců, hokejistů, jachtařů, gymnastů, kickboxerů, jogínů, amerických fotbalistů či hráčů kolové.


Překonejte strach z výšek v horolezecké zóně

Na náplavkách vyroste v sobotu 30. května i horolezecká zóna složená hned ze dvou stěn. 

Jednu na náplavku postaví horolezecký oddíl Horoguru.cz, který se mimo jiné věnuje i organizování dětských táborů, z nichž si účastníci mimo zážitků odnesou i notnou dávku zručnosti.  

Tu druhou si na Ratolest Fest přivezou čeští odborníci na lana a všechno kole lezení, Singing Rock a jistit malé lezce budou zkušení trenéři z Boulder Baru. V jejich oddílu všeobecné sportovní připravenosti, se kterým se Ratolest Fest potkal osobně a nestačil se divit tomu, jak rychle se dokáží po stěně pohybovat. Třeba se na náplavkách zbavíte strachu z výšek i Vy.


Projeďte se podél břehu jako rychlostní kanoista

"Na poprvé se udělá každý." říká pan trenér Mládek z oddílu rychlostní kanoistiky Sokola Pražského. Ale dodává, že pro nejmenší mají stabilnější lodě, aby to nebyl tak krušný kajakářský start. Budou pro Vás připraveny na Ratolest Festu i s doprovodným plavidlem a záchrannými vestami. 

Rychlostní kanoistika je krásný sport a na Vltavě dvojnásob. Pro jistotu si ale do batůžku v sobotu 30. května přibalte náhradní oblečení.


Zaberte na veslici v jednom rytmu s VK Slavia

Letos se po Vltavě začnou veslice prohánět už týden před Primátorkami. Ratolest Fest totiž přivítá v sobotu 30. května také stanoviště Veslařského Klubu Slavia, který sídlí jen pár metrů od náplavek u Jirásková mostu. S jejich trenéry a odchovanci zjistíte, jak to je, v jednom rytmu nabrat rychlost a klouzat po hladině.


Boxovat se začnete učit na tatami Kosagym

Na Ratolest Festu rozprostře své tatami i pointfighting tým z Kosagym. Jejich trenéři Vám  na náplavkách dokážou, že boxerská tělocvična je skvělým místem pro děti už od útlého věku. A co, že je to pontfighting? Nejméně kontaktní a tím i nejbezpečnější forma kickboxu, dříve nazývaná semi-contact. Každý den se něco dozvíme.


Jak na basket? Odpoví Vám Sokol Pražský

V jedné z nejrušnějších pražských ulic se ukrývá dost možná nejkrásnější sokolovna v Praze, kde trénují košíkovou už odmalička svěřenci Sokolo Pražského. Na náplavku plánují přenést půlku basketbalového hřiště, na kterém Vás naučí, jak to udělat, aby Vás míč poslouchal, jak dobře cvičený cirkusový pejsek. 


Zkuste lakros s Medvědy ze Sokol I. Smíchov

Původně indiánská kratochvíle prošla mnoha modernizacemi, než se objevila v podobě, kterou známe dnes. Mimo časů tréninků a instruktáže na téma "držení pálky neboli lakrosky" se od Medvědů určitě dozvíte víc o vývoji tohoto skvělého sportu. A hlavně si vše vyzkoušíte na vlastní kůži.


Škola malých golfových základů s odborníky

Na náplavkách připravena i golfová zóna, kterou pro Vás sestaví trenéři z Prague Diamond Golf Club​ a České golfové federace​. V rámci projektu Se školou na golf si děti vyzkouší i tréninkové náčiní SNAG pro nejmenší příznivce zeleného sportu. Možná tahle hravá forma golfu s tenisáky a suchým zipem probudí celoživotní vášeň.


Dejte na radu Antonína Panenky - přijďte si na Ratolest Fest třeba čutnout do meruny 

Ratolest Fest letos přivítá opravdu velké stanoviště Pražského Fotbalového Svazu, na kterém se dozvíte víc o náborech bezmála osmdesáti pražských fotbalových klubů i o aktivitách, které jsou pro malé fotbalisty celý rok k dispozici.  


Zveme Vás do kina na český loutkový film Malý Pán, se kterým se potkáte i na Ratolest Festu

Hlavní hrdina filmu Malý Pán vede klidný život, ale co za poslední dobu zažil, vydalo na biják. Bude Vám o tom vyprávět i na Ratolest Festu, kam přeneseme část jeho světa. Malý Pán toho má za sebou opravdu hodně. Prošel požárem, málem se utopil, přepadly ho příšery, ale nakonec to všechno přečkal a něco se cestou i naučil. 

Jak říká jeho hlas, Saša Rašilov "V sobotu 30. května na Vás bude odpočatý čekat na Ratolest Festu, kde si děti vyzkouší spoustu kratochvílí, sportů i aktivit a rodiče odmění spokojeným večerním spánkem."

Jedním ze zdrojů problémů Malého Pána je i Drzý zmetek, který si ho i na Ratolest Festu pokusí 
hodit do Vltavy, až bude polykat andělíčky, a přetáhne ho pádlem po hlavě, a propíchá mu záchrannej kruh, a přejede ho parníkem…, protože by pořád jen škodil.

Až se na náplavkách potká Malý Pán s Drzým zmetkem, přijde mu pomoc od dětí vhod. Tak je nezapomeňte vzít s sebou, protože jak láká Pavel Liška: "V sobotu 30. května bude na Ratolest Festu hrozně moc sportovních, pohybovejch, uměleckejch a hravejch zastávek pro celodenní blbnutí celý rodiny."

Fída je teď ještě červ, ale v květnu na Ratolest Festu už na vás zamává krásnými křídly. "V sobotu 30. května na Ratolest Festu uvidíte třeba Fídu. Ale taky vyzkoušíte desítky stanovišť, od českých olympioniků se dozvíte, který sport se k vám hodí, nebo přejedete Vltavu v jedné z mnoha lodí." zve Klára Sedláčková.


Ratolest Fest 2015 v záři pěti olympijských kruhů a duchu coubertinovských tradic

Stejně jako ve svém prvním ročníku je i v roce 2015 Ratolest Fest součástí projektu Českého Olympijského Výboru: Česko Sportuje. Protože chceme pokaždé přijít s něčím novým, dohodli jsme se s olympioniky, že pro malé sportovce připravíme program, který jim odpoví na otázku: "Jaký sport je pro mne nejvhodnější?"

S Českým Olympijským Výborem nás spojuje nejen snaha ukázat nejmenším širokou škálu sportů a aktivit, při kterých člověk zapojuje víc než jen palce na dotykovém displeji. Věříme, že osvojením základů zdravého pohybu i zodpovědnosti k týmu či vlastnímu tréninku u nejmladší generace, může naše společnost jen získat.

Cílem Ratolest Festu je nabídnout co nejbarevnější paletu možností od tradičních sportů až po ty, o kterých jste třeba ještě neslyšeli nebo je zatím pozorovali jen z povzdálí. Jestli se konkrétní disciplína stane chvilkovou kratochvílí nebo zažehne celoživotní vášeň, to už bude na rozhodnutí každého malého sportovce. Rodiče, prarodiče, tetičky, strejdové či kmotříčci mimo jasného zjištění, který ze sportů jejich špunty nejvíc baví, získají i cenné rady a doporučení od zkušených trenérů a českých olympioniků.

Vítězem je na Ratolest Festu tradičně každý, kdo se v sobotu 30. května zúčastní.


Ratolest Fest přivítá kouzelné kreativní dílny Činohry Národního divadla

Ratolest Fest je plný aktivit pro zušlechtění těla ale i duše. S velkou radostí jsme proto přijali zprávu, že naše řady letos na náplavce posílí Činohra Národního divadla. Zlatá kaplička totiž skrývá spoustu dobrodružství i pro nejmenší diváky. Některá z nich objevíme na náplavkách a jiná o den později přímo v Národním Divadle a jeho dni otevřených dveří.


Ratolest Fest nezahálí, plánuje a vymýšlí, aby 30. května 2015 byl plný dětských úsměvů

Moc rádi oznamujeme, že příští ročník Ratolest Festu již teď získal záštitu pana Primátora hlavního města Prahy. Jsme v kontaktu i s dalšími institucemi našeho krásného města, které bude v příštím roce hostit Ratolest Fest s největší pravděpodobností hned na dvou náplavkách současně. 

V hlavách nám naskakují stále nové nápady, ale zajímají nás i ty Vaše. Máte-li schopnost si představit, co by Vás na náplavce bavilo, kdyby Vám bylo třeba pět, dejte nám vědět. Rádi Váš nápad zařadíme do programu.